torsdag 3 september 2009

Oryx & Crake

Det jag menade var: Jag har inget spännande att blogga om men boken är otroligt bra. Påriktigtbra. Ni borde läsa den.
Då jag är otroligt dålig på att beskriva böcker så låter jag wikipedia göra det åt mig, för er.

Boken handlar om Jimmy, eller som han kallar sig själv, The abominable Snowman (Den avskyvärda Snömannen), som överlevt mänsklighetens undergång och nu lever ensam i en närapå obefolkad värld. Han kämpar för att överleva, med både fysiska och psykiska utmaningar. Samtidigt blickar han tillbaka på vad som skapat den värld han nu lever i. Man får återblickar in i Jimmys tragiska uppväxt, bland annat om hur hans mamma inte längre stod ut på forskningsenheten där de levde och lämnade familjen när Jimmy var tonåring.

Boken är fylld av olika symboler som illustrerar en fiktiv värld, en dystopi.

Jimmy - som senare kallar sig (The abominable) Snowman. Han är en en vanlig kille, son till två forskare i en anläggning där forskarna bor med sina familjer. Han är inte riktigt så smart som hans pappa vill att han ska vara och upplever hela sin uppväxt ett ospecificerat krav om att han inte räcker till.

Crake - När Jimmy är tonåring börjar en ny kille i Jimmys skola, och genom att Jimmy måste visa honom runt blir de vänner. Crake är smart, betydligt smartare än Jimmy och har stora forskningsvisioner för att förbättra världen. Det är hans mål att skapa ett paradis utan krig eller andra konflikter.

Oryx - är en tjej som är betydligt yngre än Jimmy, ett trafficingbarn som när hon var liten såldes från sin by. Allteftersom får man se vilken roll Oryx spelat i både Jimmys (Snowmans) och Crakes liv.

Inga kommentarer: